Se suosikkisusijumalani

Vaikka anime- ja mangarintamalla meneekin aina lujaa, on hankala päättää, mikä kaikesta olisi oikeasti bloggauksen arvoista. Ehkä joku uusi ja uljas sarja johon olen tutustunut? Tai joku kummallinen kokeilun vuoksi lukaistu sarja?

Ei tällä kertaa!

Videopeleistä olen puhunut aiemmin, lähinnä Pokémonin muodossa. Mutta mennään lähemmäs sitä, mikä todella videopeleissä iskee minuun.

okami_cover_original

Jenkkikannet ovat pääosin samat kuin eurooppaversionkin.

Ōkami on Capcomin vuonna 2006 julkaisema toiminta/seikkailupeli Playstation 2:selle. (Myöhemmin myös Nintendo Wiille, sekä HD-versiona PS3:selle.) Alkujaan törmäsin Ōkamiin tilt.tv:n televisiosarjan uusien pelien arvosteluissa. Arvostelu ei oikeastaan kiinnostanut minua hitustakaan, vaan no, peli oli yksinkertaisesti kaunis. Luonnollisesti, tämä oli himputin hyvä syy koota kasaan 50 euroa, kipittää Keskiselle, ja ostaa se. Ja sen jälkeen käyttää seuraavat kaksi viikkoa maaniseen läpipeluuseen.

Omikami32442

Mistä ōkami kertoo? No, pidetään pikku satuhetki.

Olipa kerran Orochi. Orochi oli iso japanilainen hydranvastike. Ja huomattavasti alttiimpi mm. syömään nuoria neitoja ja kiroamaan koko Nipponin maan. Asianlaitahan oli sen verran huono, että paikalle ilmestyi muinainen sankari Nagi sekä valkoinen susi, Shiranui. He antoivat Orochille kuonoon, mutta Shiranui kuoli taistelun päätteeksi. Pikakelaus vie meidät sata vuotta myöhemmäksi, aikaan jolloin eräs idiootti päätti kokeilla, josko Orochin haudalla olevan sinetin saa irti. Luonnollisesti valtava yhdeksänpäinen käärmevuori herää kokeilun myötä henkiin, ja kiroaa oikopäätä kaikki lähitienoot aina Konohanan kylään saakka. Kylässä pyhän Konoha-kirsikkapuun henki Sakuya pelastaa tilanteen palauttamalla viimeisillä voimillaan auringonjumala Amaterasun maan päälle. Amaterasu taas on pelattava hahmomme.

Eikun maailmaa pelastamaan.

Orochi karjumassa päin naamaa.

Kuinka maailma pelastetaan? Noh, antamalla demoneille kuonoon mätkimällä peilillä tai tietysti käyttämällä pyhää sivellintä! Tai siis…

Celestial_Brush

Alappas nyt kukkia mokoma.

Amaterasun erityistaitoihin kuuluu liikkumisen, puremisen, hyppelyn, kaivelun ja perustappelun lisäksi kyky maalailla maailmaa mieleisekseen. Pelissä kerätään 13 erilaista kykyä, joilla saadaan mm. kukat kukkimaan, viholliset käristymään elävältä tai silta korjattua. Koko pelin pääidea pyöriikin näiden sivellintekniikoiden ympärillä- tosin tuliko pelin visuaalinen tussimaalausilme tästä ideasta vai toisinpäin, sitä en osaa sanoa. Mutta se toimii.

2_Okami

Ostin PS3:selle Okami HD:n. Taitaapi olla syy tähän merkintäänkin.

Mikä ōkamissa on kivaa? Yleisen hyvän ulkonäön ohella muun muassa juoni, musiikki, äänimaailma, kenttäsuunnittelu, minipeli, mytologia… Tai no, mitä sitä turhaan kursailemaan. Ōkami on usein kriitikoiden sun muiden arvostelijoiden mielestä arvoasteikolla 9/10 peli. Joten mennään siihen, mikä ōkamissa ei ole hyvää, niin päästään helpommalla- ääninäyttelyratkaisu ja liian nopeasti näytölle pomppaavat ohjeet ja vinkit.

Ensinnäkin ääninäyttely. Ōkamissa… Ei tavallaan ole ääninäyttelyä. Ja tavallaan on. Kaikkien hahmojen äänet on korvattu jonkinlaisella miksatulla ääntelypätkällä. Se voisi etäisesti kuulostaa japanilta jos tarkkoja ollaan, mutta pääosin siitä saa lähinnä irti ”IIOOININOOHENYAPIIONOII”-tasoista tavumättöä. Youtube varmasti palvelee tarkemman kuvan antamisessa. Tavumättöön tottuu onneksi aikanaan, ja kaikilla hahmoilla on toki oma ”äänensä”. Ja hyväksi puoleksi olen aina nähnyt sen, että kyseistä peliä ei tästä syystä ole koskaan dubattu. Banzai!

Sitten siihen toiseen osioon; ōkami on taipuvainen antamaan nopeat ratkaisut kaikkiin mahdollisesti nouseviin ongelmiin. Issun, pelin sidekick, tarjoaa pelastavan tavumättönsä muun muassa joka kerta, kun et osukaan kirkkaisiin valopisteisiin. (ʘ‿ʘ)

hqdefault

Pliis, voitko kiltti antaa minun osua niihin…

Mutta mikä näissä puutteissa sitten on niin tärkeää? Ehkäpä se, että oikeastaan… En juuri keksi muuta moitittavaa pelissä. Ōkami on monelta osin hyvin lähellä osaa Legend of Zelda-pelisarjan peleistä; vapaita tutkittavia ympäristöjä, kiehtovia paikkoja ja hahmoja…

Amaterasu_&_Waka

Kuinka monta kuvaa saa yhteen merkintään? Make no mistake, ōkami on visuaalisesti upea, ja sen konseptitaide ei ainakaan kalpene sen rinnalla.

Toisin kuitenkin, kuin Zelda-pelisarja, ōkami on pääsääntöisesti jäänyt varjoon suosion valokeilasta. Se esiintyy tasaisin väliajoin ”parhaat PS2 pelit EVER”-listoilla jne. mutta sen alkuperäinen julkaisuajankohta playstationin viimeisinä elonhetkinä jätti jälkensä, ja ōkami onkin verrattain ei-tunnettu peli. Näin ollen myös jatko-osia löytyy vain (ja kenties onneksi?) yksi; Ōkamiden on Nintendo DS-konsolille julkaistu ōkamin… Jatko-osa. Niinkin söpö ja herttainen kuin ōkamiden onkin, ei siitä valitettavasti aivan ole ōkamin manttelinperijäksi, vaan Chibiterasu on kirjaimellisesti Amaterasuun verraten vain ”pieni aurinko”.

okamiden-screenshot-rv-01

Ōkamiden on omalla tavallaan viehättävä, muttei täysin yllä Ōkamin tasolle.

Mutta mitäpä lopuksi voisin sanoa? Japanilainen mytologia ja hieman etäinen legendamainen juonikuvio ei välttämättä ime kaikkia mukaansa, mutta itselleni ōkami on eeppinen kokemus, johon voin uppoutua tuntikausiksi katselemaan, kuinka kirsikankukat leijailevat siveltimenvetojen muodostamassa maalausmaisessa maisemassa…

Aika kuluu myös palauttamalla kirottua maisemaa ennalleen…

Etsien puuttuvia esineitä ja aarteita…

Ruokkimalla varpusia…

Kilpailemassa siskoni kanssa siitä, kumpi pelaa HD-version ensin läpi…

It takes two to tango

It takes two to tango

Mainokset
Kategoria(t): Videopelit Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentoi...

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s